miercuri, 21 decembrie 2011

Picatura de vopsea - 58 - INCEPUT Iulian Margelatu


Iulian Margelatu

Pasiunea pentru fotografie s-a cristalizat in timp, picatura cu picatura asemeni stalactitelor si stalacmitelor. A inceput furtunos pe la 11 ani cind parintii nu mi-au facut cadou un ferarri (surprinzator pentru mine) ci un smena simbol nou nout. Bucuria a fost mare dar scurta, pirghia ce tragea filmul se blocase inainte de a termina macar un film. Cu straduintele unei cunostinte de familie ce parea a stapinii situatia, multimea de rotite ce se ascundea in capacul masinariei foto au plonjat in exterior fara sa-si mai gaseasca niciodata locul exact. Cam asa s-a blocat cariera mea de fotograf.
 
Pe la 13 ani "zeul fotografiei" imi zimbeste din nou.Un var mai mare, fotograful satului fiind, m-a cooptat ca asistent in laboratorul foto improvizat intr-o bucatarie de vara.Acolo am vazut cum se developeaza filmul cum se foloseste aparatul de marit, atunci am vazut ce stie sa faca fixatorul si revelatorul, bucatile mici de hirtie folosite ca masti la expunere ...... O experienta de neuitat.

Dupa foarte foarte mult timp am cumparat un praktica, un aparat compact pe film,cu care am facut poze de vacanta compuse cu grija.ceva mai tarziu l-am schimbat pe un un digital compact ce mi-a deschis ireversibil apetitul pentru imagine.


 Pentru mai multa mobilitate urmatorul pas a fost achizitionarea unui canon 350 D pe care il folosesc si acum cu obiectivele tamron 17-35mm f:2.8-4, canon 50mm f:1.8 si canon 100mm f:2.8. Din 2005 ma bucur sa fac parte din clubul de fotografie al orasului Kecskemet din Ungaria unde am intilnit oameni de o valoare deosebita atit artistica cit si umana. Particip cu lucrari la cele doua expozitii anuale ale clubului dar am avut si expuneri personale. Un mare eveniment pe care in fiecare an il astept cu nerabdare este tabara de fotografie organizata de club,un loc ce de curind si-a deschis portile si pentru iubitorii de fotografie din afara clubului, ce au ocazia sa cunoasca si sa practice tehnici alternative de fotografie ca cyanotype,kallitype,oil print,collodion, etc.

Apreciez fotografia de calitate in care compozitia, ideea,inventivitatea,ineditul, si nu in ultimul rind armonia si estetica, joaca un rol important.Ar fi nedrept sa renegam un gen in detrimentul altuia.Gasesti fotografii bine facute in toate genurile. Imi plac imaginile studiate,constient lucrate in care regasesti amprenta autorului si mai putin cele in care hazardul a jucat rolul decisiv. Consider ca o imagine buna interactioneaza cu privitorul in special daca acesta este dotat cu sensibilitate artistica si educat vizual.

Sint multi fotografi talentati. Apreciez lucrarile lui Mapplethorpe,Kertész,Bresson,Arno Minkkinen,Ruud van Empel,Vancso Zoltan si multi,multi altii. Fotografia pentru mine este ca aerul: uneori rarefiat,alteori poluat, dar fara de care nu pot sa traiesc.Pot spune ca sint un maniac irecuperabil, zilnic vizionez si studiez sute de imagini cu toate ca de multe ori imi vine sa-mi vind echipamentul si sa fac uitata pentru totdeauna fotografia, ma reintorc de fiecare data cu revelatia: cu cit stiu mai mult cu atit stiu mai putin. Din putinul pe care il stiu eu am ales 2 lucrari ce ma reprezinta: "Zbor" si "Inceput"


 Lumina Blinda va doresc!
Iulian Margelatu

Pagini de studiu: S-Hell Marius Grozea Blue and other sounds ARTE Zinnaida 

4 comments:

Betty Manousos spunea...

magnificent shot and angle!

well done!

happy holidays!

cornel spunea...

sunt compozitii subtile
imi plac !

RUBEN ALFONSO spunea...

De fiecare dată când văd fotografii români, am rămâne în sufletul meu impodobita. foarte bine
Salutări.
Ruben. Argentina
www.alfonsoruben.blogspot.com

Igor Torgachkin spunea...

Vă mulţumesc pentru invitaţie!