vineri, 2 noiembrie 2012

Picatura de vopsea - 12 - LA MALADIE Ileana Tudor-Bosogea

Ileana Tudor-Bosogea 2 feb. 2011
 
N-as putea spune de unde a pornit dragostea pentru fotografie. Poate a început inconstient odată cu magia primului aparat foto (în liceu).
După o pauză de fotografie de câtiva ani a apărut primul meu digital (Canon A520). N-am stiut ce astept de la el sau ce astept de la mine. Pozele de vacanta si pozele celor apropiati nu mai erau suficiente. Lipsea ceva. Am început să caut.  Atunci au aparut primele încercari de fotografie artistica, primele fotografii abstracte, primele naturi statice, primele portrete.
După cativa ani în care am învatat si cateva reguli am schimbat micutul A520 cu Panasonic  FZ 30 alaturi de care am învatat importanta luminii. Dupa doi ani am trecut la Canon 40 D pe care îl am si acum. Am experimentat editarea - a existat o etapa a exagerarilor acum editarea se opreste (în general) la mici corecturi. Nu calatoresc mult, desi mi-as dori să fiu de profesie calator prin lume. Revenind pe pamant, fotografiez cu placere iernile cu multa zapada. As vrea sa pot scrie cu alb pe alb povesti despre visele frumoase ale oamenilor, despre mister si senzualitate, despre partea diafana a lumii. Pe de alta parte iubesc negrul adanc, contrastele puternice, melancolia, tristetea, uitarea, povestile ascunse în întuneric. Drumul meu nu este unul constant.Nevoia de a împartasi fotografia cu cât mai multe persoane m-a adus pe diferite site-uri si forumuri de fotografie unde am cunoscut oameni deosebiti de la care am învatat si învat în continuare.Apoi a fost curiozitatea de a-mi vedea lucrarile printate si înramate, de a participa la expozitii.  Mai întai cu zece lucrari în expoziţia „Noi. Sunt gândurile noastre”, gazduita în Bucureşti de Jewish Comunity Center de-a lungul lunii mai 2009 si în foaierul Teatrului Sica Alexandrescu din Brasov în luna iunie 2009. Apoi, cu trei lucrsri în cadrul expozitiei caritabile "Frumusetea gestului marunt", august 2009. Prima expozitie personala a fost gazduită de Cercul Militar din Caracal, în martie 2010 şi a numarat treizeci şi doua de lucrări. Expozitia a fost deschisa de Bogdan Panait, unul dintre fotografii mei preferati. Ar fi greu să fac o lista cu toti fotografii ale căror lucrari le prefer dar pot enumera cateva nume : Narcis Virgiliu, Serban Mestecaneanu, Egor Abramov, Emil Schildt, Vernon Trent, Dave Nitsche…În timp, fotografia a devenit un prieten foarte bun care mă ajuta sa ma cunosc, sa ma înteleg, sa descopar sau sa redescopar trairi, idei, ganduri. O lucrare la care tin si care sper sa ma reprezinte este  „La maladie”.Am denumit-o asa deoarece din prima clipa i-am alaturat melodiaJe suis malde (Dalida, Serge Lama). Pe lista de dorinte pentru viitor, observ că mereu sunt locuri libere… fotografic... să mă simt împlinita.

Ileana Tudor-Bosogea
Tema pentru acasa - studiu individual: Aici - S-Hell, Aici - Marius Grozea, Aici - Blue and other sounds