joi, 18 octombrie 2012

Picatura de vopsea - 1 - MAGIC MORNING Dan MORUZAN

Dan Moruzan

Nu am avut aceasta pasiunea a fotografiei din copilarie. Am inceput tarziu si primele incercari au fost realizate cu aparate pe film. Oricum, microbul s-a instalat dupa prima excursie foto care se intampla prin toamna anului 2005, impreuna cu alti doi fotografi pasionati. Astfel am inceput sa-mi pun problema fotografiei de calitate si mai ales a fotografiei ca act artistic.
De atunci tot invat... citind nenumarate articole despre fotografie, fiind abonat la reviste de specialitate din tara si de afara, studiind comentarii la imagini de pe internet de pe site-uri serioase de fotografie si nu in ultimul rand experimentand. In general cele de afara, in special cele din Anglia, unde se discuta o imagine cu cele bune si cele rele. Asta facand comparatie cu site-urile romanesti (de ex. BadorGood) unde se pun doar comentarii de genul 'Wow!' sau 'Bine vazut!' si nu se pun critici de unde poti invata ceva. Daca faci asa ceva sare lumea, dom'le. La noi cam nimeni nu accepta critici. Dar asta e alta poveste, exemplele vorbesc de la sine Community dcmag, Trekearth, Photosig,Talk photography.
Multi isi construiesc un stil dupa primele 100 de imagini si daca ii intrebi de ce sunt atat de intunecate sau neclare imaginile raspund simplu: asta e stilul meu. Eu nu am fost asa de "precoce" in alegerea stilului, fiind convins ca mai intai trebuie studiata foarte bine problema din punct de vedere tehnic si mai ales practic, apoi cred ca stilul vine de la sine. Cu alte cuvinte trebuie sa fii in stare sa faci o imagine foarte buna din punct de vedere tehnic pentru ca mai apoi sa te gandesti sa personalizezi imaginea - adica sa incerci sa exprimi ce gandesti si ce simti cu ajutorul ei. Si aici trebuie mentionat ca nu conteaza aparatul! Cel mai ieftin aparat scoate o poza buna a unui cadru luminat corect!

Fotografia alb/negru a venit de la sine. Nu ai cum sa nu te indragostesti de imagini alb/negru daca ai studiat un pic fotografia clasica. Aici ma gandesc la: Ansel Adams, Henri Cartier-Bresson, Robert Doisneau, Elliott Ewritt si asta ca sa amintesc doar cativa.
O imagine alb/negru, in ziua de azi, se obtine foarte usor in procesul de prelucrare, printr-un click de mouse. Ideal insa este s-o gandesti in acesti termeni atunci cand declansezi, cand efectiv realizezi imaginea respectiva. Pentru ca limbajul este altul. Daca elimini culoarea, te bazezi pe forme, linii si texturi.
Imi place mult sa folosesc acest limbaj la imagini de strada si portrete. Parca surprind mai bine realitatea, parca culoarea te impiedica sa vezi mesajul sau povestea. Cu toate ca la imaginea de peisaj am experimentat mai putin alb/negrul, prezint aici o fotografie din aceasta categorie.


Dan Moruzan

6 comments:

Catalin Nae spunea...

Foarte buna ideea de a posta acest articol. Bravos!
Toate bune,

Unknown spunea...

frumos inceput, complicat drum..uiti un lucru..personalitatile sunt diferite.avem tendinta de a judeca oamenii dupa propriul profil..de ex, femeile nu-s inclinate spre latura tehnica si deseori am observat un cadru nereusit la apasarea pe buton ,dar prelucrat in asemenea maniera, incat sa capete atmosfera..multumim insa pentru confesiuni si bibliografie..ideea e de aplaudat..

Adelino Marques spunea...

Very good, i like this

aventoro spunea...

Interesanta abordare, si tind sa fiu de acord cu tine la comentarii.

Sergiu

Unknown spunea...

What a wondeful shot!!!
I like so much, Dungha...

Anonim spunea...

imi place foarte mult prelucrarea care e facuta in asa fel incat sa iasa in evidenta razele de soare strecurate prin nori.