vineri, 31 ianuarie 2014

Concurs FOTO RO: FOTOREPORTAJ


Concurs FOTO RO: FOTOREPORTAJ.
CONCURSUL FOTOREPORTAJ FOTO RO 01-28 FEBRUARIE 2014.

REGULAMENTUL DE PARTICIPARE AL CONCURSULUI

Tema Concursului: FOTOREPORTAJ.

“Reportaj înfatisat printr-o succesiune de fotografii, în special instantanee, însotite de un text explicativ, care prezinta un eveniment, un fapt divers sau unele aspecte (actuale) din viata economica, politica, culturala, sportiva etc
Fotojurnalismul este genul jurnalistic de comunicare prin imagini care relateaza desfasurarea unui eveniment, a unui aspect social. Fotoreportajul este insotit obligatoriu de un text menit sa introduca privitorul in contextul timpului, a spatiului si a persoanelor care iau parte la evenimentul respectiv cu scopul precis de a evita interpretarea eronata a imaginilor sau a actiunilor personajelor prezente in imagini.
Credibilitate si responsabilitate de a transmite adevarul alaturi de respectul demnitatii individului - sunt punctele cardinale ale acestei meserii. Calitatea de fotoreporter implica o integritate morala si etica deasupra oricarui dubiu, neinfluentata de opinii politice sau religioase. Acesta are ca unica menire aceea de observator.
Fotoreporterului ii este interzis sa intervina, sa se interpuna sau sa participe in vreun fel la evolutia si finalitatea evenimentului daca astfel se manipuleaza continutul imaginilor. Interactiunea verbala sau de orice fel cu oamenii pe care ii fotografiaza trebuie sa se limiteze la aflarea de informatii clarificatoare legate de evenimentul in cauza, sau la obtinerea acceptului acestora de a fi fotografiati.
Fotoreporterului ii este interzis sa altereze sau sa manipuleze continutul imaginilor cu programe de editare. Folosirea acestor programe se face in limite rezonabile si au ca unic scop corectii menite sa redea fidel aspectul scenelor fotografiate.” ~Cristi PREDA, fotograf, membru al juriului

Participanti: Membrii grupului FOTO RO.

Durata Concursului: 1 Februarie-28 Februarie.

Inscrierea lucrarii:
Fiecare participant va prezenta un fotoreportaj alcatuit din 10 cadre, insotite de un text scurt, relevant pentru descrierea jurnalistica a evenimentului surprins in fotografii. Fotografiile pot fi realizate cu orice aparat de fotogrfiat, in format jpeg, latura mare 1024 pixeli, rezolutie 96 dpi . Premiantii vor trebui sa trimita organizatorilor fotografiile originale, cu datele EXIF nealterate, pentru validare. In caz contrar lucrarile vor fi descalificate.
Organizatorii concursului pot refuza inscrierea unor fotografii in concurs daca acestea nu respecta conditiile din regulament, fara a-si justifica decizia.
Inscrierea in concurs reprezinta consimtamantul autorilor si titularilor de drepturi de proprietate intelectuala cu privire la aceasta forma de utilizare, nelimitata in timp si spatiu.

Modalitatea de Postare:
ETAPA 1: fiecare participant va posta lucrarea in profilul personal, intr-un album ce va purta un titlu, urmat de subtitlul “Fotoreportaj” si numele autorului. Exemplu:” INZAPEZIREA-Fotoreportaj, Gogu Gogulescu”. Toate cele 10 cadre vor fi postate in acel album in ordinea fireasca a naratiunii-introducere, cuprins si incheiere. In casuta de descriere a albumului se va mentiona “Pentru Concursul FOTO RO- FOTOREPORTAJ”. Textul integral al reportajului va fi postat in casuta “comentariu” a primei fotografii a lucrarii. “caption” va fi postat la casuta “comentariu) al fiecarei fotografii apartinand lucrarii.
ETAPA 2: dupa infiintarea albumului pe propriul profil, se va posta primul cadrul al Fotoreportajului in cadrul albumului “CONCURS FOTOREPORTAJ” creat pe grupul FOTO RO, cu titlu, subtitlu si autor. Pentru vizualizarea intregii lucrari se va insera link-ul albumului postat de fiecare concurent la “comm”. Astfel, membrii si juratii pot accesa intrega lucrare cu ajutorul link-ului.

EVALUAREA LUCRARILOR:
va fi facuta de un juriu format din 7 fotografi profesionisti. Vor fi evaluate doar lucrarile care respecta urmatoarele criterii:
- 10 cadre + text caption (scurt) la fiecare imagine. Lucrarea va trebui sa ne povesteasca o intamplare, un eveniment, textul va sustine lucrarea fotografica.
- Lucrarea va fi prezentata unitar: alb-negru sau color.
- Fotografiile nu vor fi editate, procesate excesiv sau abrupt. Se accepta basic edit: incadrare, luminozitate, contrast, shaprness in maniere echilibrate, ponderate.
- Nu se accepta HDR sau colaj.
- Vor fi acceptate in concurs lucrarile care respecta integral “Modalitatea de Postare”. In cazul postarilor incorecte, lucrarile vor fi excluse din concurs.
- In evaluarea lucrarilor juriul va urmari: coerenta povestii, tehnica fotografiei, compozitia, obiectivitatea si originalitatea.

PREMIILE CONCURSULUI:
PREMIUL 1, un curs foto 3 luni la scoala “New Age Photography”, Bucuresti oferit de Scoala de Fotografie- New Age Photography: http://www.scoala-fotografie.ro/ sihttps://www.facebook.com/groups/124453514298973/
PREMIUL 2, un interviu pe blogul “Foto4All” si colectia Revistei din 2013 si cartea “De ce fotografia?”, oferite de “FOTO4all.ro”, magazin online de fotografie:https://www.facebook.com/FOTO4all.ro
PREMIUL 3, o carte despre fotografie, autor Michael Freeman, oferita de “PhotoProf Romania”, grup al iubitorilor si consumatorilor de fotografie: https://www.facebook.com/groups/PhotoProf.Romania/
Premiile nu sunt transmisibile. In cazul neacordarii, premiile vor fi reportate si concursul se va relua.

DURATA JURIZARII:
va fi anuntata pe 28 Februarie urmand a fi corelata cu numarul de lucrari participante, dar nu va depasi 15 zile.

IMAGINE:
Castigatorii vor fi anuntati in cadrul albumului de concurs si prezentati in pin-ul grupului FOTO RO. In fotografia cover a grupului va fi postat un colaj cuprinzand cele mai bune 3 fotografii din cele 3 lucrari premiate, cu clasamentul lucrarilor si numele autorilor.

JURIU
PRESEDINTE - Viorel PLEŞCA, admin FOTO RO, asigura un cadru corect si coerent al procesului de jurizare,
MEMBRII VOTANTI AI JURIULUI
- Antonio CIOAREK, fotograf profesionist din 1997, a lucrat la Libertatea, Profoto, Casa Lux, Romania Libera, revistele Tarom. Actualmente lucreaza in trustul Romania Libera.
- Florian GÎNDILĂ, fotograf, absolvent Scoala Populara de Arta- sectiune Imagine-fotografie-Prof. Paul Agarici & Mariana Agarici, Fotograf -Revista TV Cablu/ TV Satelit, colaborari cu numeroase publicatii si agentii media, admin PhotoProf- glup fotografic FB, premii foto in tara si strainatate.
- Lucian MUNTEAN, membru fondator modernism.ro, colaborator al Agenției Mediafax, al Agenției Hepta, a mai colaborat cu revista Dilema Veche, revista Regard, cotidianele: Adevarul , Corierre della Sera , Gazeta Sporturilor, Pro Sport, fotoreporter al Agenției Naționale de Presă Agerpres. Premii foto si multiple participari la expozitii.
- Adrian NĂSTURICĂ, fotograf profesionist freelancer – specializare fotoreportaj, Studii fotografice: Scoala populara de arta- sectia arta fotografica, New York Institute of Photography, Membru AAFR, 2009 Lector la Scoala de tehnica si arta fotografica “New Age Photography” Bucuresti , a sustinut peste 100 de seminarii pe teme fotografice in colaborare cu magazinul F64 si diverse cluburi si asociatii fotografice din Romania.
- Ionel ONOFRAŞ, fotograf, membru AAFRO, participant la expoziti colective si personale, nationale si internationale, 2009-Premiul 1 si unic, la Fotogenica Romania editia I, 2011-4 nominalizari pentru finala celui de al 6 lea Salon International de Arta Fotografica "With Love to Women" 2011
- Cristi PREDA, "Fotografia mi-a educat ignoranta, fotografiindu-i pe altii am reusit sa cunosc oameni, iar in situatiile critice m-am descoperit pe mine, ca omul cel mai de incredere pe care il pot avea"
Fotoreporter din 1993, de 6 ori desemnat cel mai bun fotoreporter de sport de catre Asociatia Presei Sportive si cistigator al premiului Ioan Chirila in 2005.Am fost acreditat la Jocurile Olimpice de vara de la Atena si Beijing si JO Paralimpice de la Londra si la Campionatul European de fotbal din 2000 din Belgia si Olanda
- Cristina ŢINTĂ, redactorul șef al revistei online de fotografie FOTO4all și co-autoarea cărții „De ce fotografia?”, alături de Andrei Baciu și Dorin Bofan. A publicat fotografii și articole în revistele din România și nu numai , tipărite sau doar online. A participat la numeroase expoziții personale sau de grup și a câștigat două mențiuni în cadrul IPA 2012 (International Photography Awards).

CURATORII CONCURSULUI sunt adminii grupului FOTO RO:
- Margareta Adela CHITU,
- Gelu COLTĂU,
- Ioannis STAMATOGIANNIS.