joi, 1 noiembrie 2012

Picatura de vopsea - 11 - FAST FOOD Ana - Maria Neacsa

Ana - Maria Neacsa 26 ian. 2011

De unde a plecat pasiunea pentru fotografie?
Aveam un prieten pasionat de fotografie, prin primul an de facultate. Intr-o seara a scos dintr-un plic niste fotografii proaspat facute de el, in New York. Atunci a fost un fel de decizie: mie imi place fotografia. Absurd si copilaros. Inceputurile practice au fost prin 2006, iar mai temeinic si cu mai mult drag am inceput sa fotografiez pe la sfarsitul anului 2008, cand am dat de o asociatie de fotografi cu care am inceput sa ies in excursii. Nu m-am rezumat doar la iesirile acelea, insa.

Ce te-a atras cel mai mult in acest domeniu?
Am avut activitati artistice de mica: pictam (corect si ingrijit, chiar frumos), cantam cu vocea si la chitara, scriam. Inca mai scriu, dar cred ca fotografia imi da cea mai mare satisfactie si cea mai mare implinire, pana acum, pe aceasta latura.

Ce ai realizat pana in prezent? Ai participat la expozitii foto?
Da, am participat la expozitii foto, dar nu personale, ci de grup. Mai trebuie adunat material pentru o expozitie individuala. Mai trebuie sa treaca ceva ani.
Ce am realizat pana acum? Lucruri marunte ce ma fac sa cresc ca fotograf si nu numai.

Ce aparatura folosesti? Cat de mult te bazezi pe programele de prelucrare?
Nu am considerat si sper sa nu ajung sa consider ca e atat de importanta partea tehnica in fotografie. Am inceput cu o camera compacta cu care am fotografiat cam 2 ani. Acum am un DSLR de incepator si un rangefinder chinezesc pentru fotografia pe film. Poate o sa trec la full frame, dar asta peste cativa ani. Cel mai curand o sa-mi cumpar un SLR.
Da, folosesc programe de prelucrare, dar la nivel de baza. De curand am inceput sa prelucrez RAW. Pentru fotografia pe care imi place sa o fac, nu e nevoie de prea multa prelucrare. Ce e mult, strica sau vrea sa ascunda niste lacune. Prefer sa scot cat mai mult de cand apas pe buton, la nivel de compozitie si mesaj.

Ce fotografi renumiti si nu numai te ghideaza sau iti face placere sa revezi lucrarile lor? Nu ma ghidez dupa cineva. Pot spune, insa, ca imi place stilul fotografiilor de pe site-ul Magnum.

Ce vrei sa faci in continuare?
Sa cresc ca fotograf, dar si ca om.

Ai urmat cursuri pentru perfectionare in domeniu?
Nu, nu am facut cursuri. M-a batut gandul, dar am cerut pareri despre diversele cursuri/scoli/facultati din domeniu, de la noi din tara, si nu prea au fost multumitoare. Invat singura. Asa cum am mai spus, vad fotografie zilnic, pe diferite site-uri. Un teanc de carti despre si cu fotografie, majoritatea primite cadou, incepe sa prinda contur intr-un colt de camera. Timid, dar sunt la inceput de drum. Ma mai opresc prin Dalles si Carturesti la raftul “FOTOGRAFIE” sau mai rasfoiesc cate ceva cu orice ocazie. Ma duc la expozitii de fotografie si pictura, actuale. Ma uit cam la tot ce “imi cade in mana”. Ochiul are nevoie sa fie cat mai mult exersat. Deocamdata sunt autodidact si fac ce imi place, in ritmul meu.

Exista locuri unde te intorci cu placere sa fotografiezi?
Da, Sulina.

Iti place alb-negru sau color?
Imi plac ambele. Color este contemporan si trebuie sa ne bucuram ca putem face fotografie color. Alb negru este dintotdeauna si nu trebuie uitat. Eu procedez asa: cand culorile distrag atentia de la mesaj sau sunt prea obositoare si multe, virez in alb negru.

Un sfat pentru cei care au acelasi hobby ca al tau.
Sa faca fotografie pentru ei si sa nu se considere niciodata prea buni pentru a mai invata de la altii.


Ana - Maria Neacsa

Tema pentru acasa - studiu individual: Aici - S-Hell, Aici - Marius Grozea, Aici - Blue and other sounds

3 comments:

Chris spunea...

:)

Meine Freund findet das Foto sehr witzig und gelungen!

Best regards
Chris

Ana spunea...

Thank you very much, Chris. :-)

kyungmee spunea...

Very cool image!